Fremtiden ligger i Sønderborg

Sidste år rykkede en sønderjysk tandlæge ind i egne, nyindrettede lokaler, og det har han ikke fortrudt.

Bjarne Larsen kom egentlig til Sønderborg fra Århus som sergentelev for nogle årtier siden, men året på Sønderborg Kaserne førte til mere end nogle striber på skulderen. Han tabte sit hjerte til byen og de smukke omgivelser, og siden har han nærmest ikke været til at drive væk.
Så da jagten på en tandlægepraksis gik ind, koncentrerede han sig naturligt nok om købstaden på Als. Det førte til et 25 år langt klinikfællesskab, men så – i 2004 – fik Bjarne Larsen og frue, receptionist Ulla Mørkholm, kig på nogle lokaler med muligheder. Og de besluttede at gå mod strømmen: Hvor det ellers er populært at flytte sammen med kolleger i klinikhuse, ville de have deres egen praksis.
– Jeg havde simpelt hen lyst til at blive min egen herre, så det, jeg beslutter om morgenen, kan jeg lave om på om aftenen. Jeg skal bare være enig med mig selv og min kone, siger Bjarne Larsen.

Lyset på Asylvej
Lokalerne, der vakte ægteparret Larsen/Mørkholms store interesse, ligger på Asylvej i Sønderborgs hjerte: Hele 260 m2, der godt nok så lidt hærgede ud, da den tidligere lejer var rykket ud, men hvis kvaliteter var – og er – uomtvistelige.
Først og fremmest er der masser af lysindfald – gangarealernes vinklede ovenlys skaber en fornemmelse af glaspyramide eller -katedral, der dagen igennem holder tandlægen og hans otte ansatte i kontakt med den skiftende himmel over Sønderborg. Det lyse look understøttes af de helt hvide vægge og den stramme, næsten minimalistiske indretning, der af og til brydes af klare blå, lime, grønne og røde farver.
Klinikken fremstår med en gennemtænkt opdeling i tre afsnit. Et stort receptionsareal, hvor Ulla Mørkholm tager sig af dagens gang. Her er også en lidt mere spraglet informations- og salgsafdeling, hvor patienterne kan orientere sig om de tandplejeprodukter, Bjarne Larsen kan stå inde for.
I behandlingsafdelingen med to klinikrum til chefen selv, et til tandplejer Helle Gillesberg, et i reserve og en åben (!) sterilisation midt i det hele fortsætter den stramme indretning: Lyst og åbent med et minimum af synlige installationer og skabe.
Det tredje afsnit er forbeholdt personalefaciliteter, der har fået pæn plads: Ikke noget med små skabslignende omklædningsrum.

Eget oplæg
Den slags gennemtænkt og vellykket indretning kommer naturligvis ikke af sig selv. Processen startede i september 2004, da ægteparret opdagede, at de spændende lokaler var ledige på lejemarkedet.
Det stod klart, at de mange kvadratmeter måtte gennem en total renovering, og det skulle ske efter Larsen/Mørkholms eget idéoplæg. Så der blev tænkt og tegnet en hel del i den periode. Næste skridt var et besøg hos Climo, hvor idéerne blev afprøvet, visualiseret og rettet til. Og så, i januar sidste år, var det bare at gå i gang.
Den lokale tømrer/snedker Henry Nielsen påtog sig totalentreprisen med flytning af vægge, opbrydning af gulve osv. Dentsupport sørgede for at levere alt udstyr, som units fra KaVo. Den digitale røntgen, Digora, blev hentet hos XO Care, og det hele er bundet sammen i Nordentas kliniksystem al dente.

Fremtiden
De første patienter trådte ind ad glasdørene i maj sidste år, og de har lige siden ladet roserne hagle ned over Ulla Mørkholm bag den specialfremstillede receptionsskranke. Så hun og Bjarne Larsen har rigtig god grund til at glæde sig.
– Jeg fortryder ikke vores beslutning. Tværtimod, siger Bjarne Larsen, der kalder sin klinik for Fremtidens Tandlæge – og hvorfor nu det?
– Vi vil signalere, at det her er noget nyt, hvor vi inviterer indenfor i rene, lyse omgivelser, og hvor vi bruger al moderne teknik i behandlingen, er tandlægens enkle forklaring.
Den fremtidssikrede klinik har i øvrigt en nabo, der knytter bånd til områdets historie: En tidligere skolebygning, Reimerskolen, der blev opført af tyskerne ved forrige århundredeskifte, mange år før Sønderjylland vendte tilbage til kongeriget ved genforeningen i 1920.
I dag omkranser skolebygning og klinik en lille gård, hvor patienterne kan slå sig ned med kaffe eller vand, hvis vejret ellers tillader det. Så kan patienterne få lidt mere lys i hovedet end indenfor. Men ikke meget.

Kilde: Tandlægebladet - www.tandlaegebladet.dk
Journalist: Michael Holmboe Bang

Tilbage